Program konferencie Sacrum a príroda vyvrcholil modlitbou na Kláštorisku

26.09.2009 Levoča

Spiš 26. septembra (TASR) – Návštevou Národného parku Slovenský raj a turistickým pochodom z Podleska na Kláštorisko, na ktorý sa vydalo viac ako 100 kňazov, pedagógov, študentov a ďalších veriacich zo Slovenska a ...
Účastníci si po príchode na Kláštorisko vypočuli odborný historický výklad Michala Slivku, ktorý sa celý život venuje výskumu tohto vzácneho archeologického náleziska. Následne sa v priestore odkrytého kartuziánskeho chrámu svätého Jána Krstiteľa konal ďakovný akatist, ktorý celebroval prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak.
Program odborného stretnutia sa začal v piatok (25.9. ) na pôde Gréckokatolíckej teologickej fakulty (GTF) Prešovskej univerzity (PU), kde odznelo viac ako desať prednášok. Ako dnes pre TASR povedal hlavný organizátor podujatia Peter Tirpák, témy sa týkali hlavne prírody, jej významu a ochrany v spojitosti so Svätým písmom. Diskutovalo sa o úlohe cirkvi v oblasti ochrany životného prostredia, odkaze pápeža Jána Pavla II. , prírode ako meditačnom prostredí a environmentálnej výchove v kresťanských rodinách.
\"Našou snahou je upriamiť pozornosť veriacich na to, že príroda nie je len miestom odpočinku, ale aj rozjímania. Práve v nej možno nájsť samotného Boha a krásy, ktoré stvoril pre človeka. Preto je dôležité, aby sme ju chránili a zveľaďovali, \" povedal Tirpák. Okrem teologických príspevkov na stretnutí zazneli aj odborné výklady, ktoré predniesli zástupcovia Národného parku Slovenský raj.
Konferenciu organizovala GTF PU a Univerzita pápeža Jana Pavla II. v Krakove v spolupráci s Gréckokatolíckym arcibiskupstvom, Konferenciou biskupov Slovenska, Národný parkom Slovenský raj a Prešovským samosprávnym krajom.
 

Vyberte región